Неділя, 12.05.2024, 17:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Павлоградський районний методичний кабінет

Меню сайту
Категорії розділу
Фахові конкурси, виставки [21]
Участь у конкурсах
Методика [45]
Методичні поради, розробки уроків
Офіційні документи [122]
Початок і закінчення навчального року
Семінари, фестивалі, конференції [42]
Проведення та участь у семінарах, фестивалях, конференціях, тренінгах
Події [292]
Свята, ювілеї, шкільні заходи
Накази, листи [23]
Офіційні документи
Учнівські олімпіади та конкурси [44]
Результати олімпіад та конкурсів
Корисні посилання
"Методичний портал". Нові публікації
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 74
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Серпень » 17 » 12 років у школі, або Вища освіта буде потрібна не всім
22:07
12 років у школі, або Вища освіта буде потрібна не всім

Новий законопроект “Про освіту”, що зараз перебуває на громадському обговоренні, передбачає для учнів нову модель здобуття середньої освіти – впродовж 12 років, із яких 1-5 класи – це початкова школа, 6-9 – базова школа, 10-12 класи – профільна старша школа.

За новими шкільними програмами навчатимуться не теперішні школярі, а ті, хто піде до школи в 2017 році. Останній дзвінок перші випускники «дванадцятирічки» почують у 2029 році. Провівши додатковий рік за партою, школярі матимуть більше часу, щоб обрати професію і вирішити, що робити далі – продовжувати навчання чи починати працювати.

Як зазначила Інна Совсун, перший заступник міністра освіти і науки України, 12-річна освіта переважно практикується в більшості європейських країн. “Сьогодні ми бачимо, що, коли діти закінчують школу в 16-17 років, вони часто не готові, щоб прийняти остаточне рішення. Прийняти правильне рішення, з яким буде комфортно жити і працювати, щодо своєї подальшої долі”, – додала Інна Совсун.

Також існує необхідність дати учням більше часу для того, щоб підготувати їх до дорослого життя. “У ХХІ столітті обсяг знань, умінь і навичок, які необхідні для того, щоб брати участь у житті суспільства, суттєво зросла”, – сказала вона. Тож потрібно більше часу.

Старша школа ділитиметься на професійні та академічні ліцеї, а також коледжі. У професійних ліцеях діти здобуватимуть робітничі професії (перукаря, водія, кухаря та інші), в академічних готуватимуться до здобуття вищої освіти, а в коледжах навчатимуться чотири роки замість трьох і отримуватимуть кваліфікацію молодшого спеціаліста. Закінчивши школу в 18-19 років, більшість учнів майбутньої «дванадцятирічки» матимуть змогу одразу починати працювати. Вища освіта буде потрібна не всім.

Як заявив заступник міністра освіти, керівник апарату Олег Дерев’янко, нова система дасть змогу враховувати як здібності кожної дитини, так і потреби ринку праці. Зміна підходу до освіти, коли традиційне для нашої школи заучування, яке справді дуже виснажує дітей, не дає їм необхідних знань і вміння користуватися цими знаннями, буде замінено на вміння вчитися. “Ми не будемо всіх готувати за однаковими програмами, не зважаючи, до чого дитина більше схильна і з погляду здібностей, і з погляду її власних бажань, і з погляду потреб ринку праці, які постійно змінюються. Початкова школа п’ять років фактично навчає дитину вчитися, займається її вихованням. Базова школа, чотири роки, дає базові функціональні знання. І після дев’яти років людина може піти далі – або в професійну освіту, або в старшу профільну школу. У старшій профільній школі учень зможе вибирати предмети за фахом, щоб вступати до університету“, – наголосив Олег Валерійович.

l1004837-minМіністр освіти Сергій Квіт на телеканалі ICTV зазначив, що навчання в школі триватиме 12 років, і це не обговорюватиметься. “Нині програма така насичена, що має бути лише 12 років, це необхідні зміни. Діти, які підуть до першого класу наступного року навчатимуться 12 років” –  наголосив Сергій Миронович.

Проте в перехідних положеннях до законопроекту “Про освіту” передбачено, що навчальні програми 12-річної школи починають діяти з 1 вересня 2017 року

 

Юлія Осіння, Освітній портал “Педагогічна преса”

Категорія: Події | Переглядів: 364 | Додав: MetodRDA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Важливо
Календар
"Педагогічна преса" Освітній портал
Корисні посилання
Останні фото
Особисті блоги педагогів
Цікавинки

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz