Четвер, 09.05.2024, 08:17
Вітаю Вас Гість | RSS

Павлоградський районний методичний кабінет

Меню сайту
Категорії розділу
Фахові конкурси, виставки [21]
Участь у конкурсах
Методика [45]
Методичні поради, розробки уроків
Офіційні документи [122]
Початок і закінчення навчального року
Семінари, фестивалі, конференції [42]
Проведення та участь у семінарах, фестивалях, конференціях, тренінгах
Події [292]
Свята, ювілеї, шкільні заходи
Накази, листи [23]
Офіційні документи
Учнівські олімпіади та конкурси [44]
Результати олімпіад та конкурсів
Корисні посилання
"Методичний портал". Нові публікації
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 74
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Травень » 21 » Депутати хочуть повернути 12 річне навчання у школах
08:55
Депутати хочуть повернути 12 річне навчання у школах

За інформацією агенства УНІАН, про це сказала голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Лілія Гриневич під час комітетських слухань щодо законопроекту "Про освіту".

За її словами, цей законопроект розроблений, але ще не внесений урядом на розгляд Верховної Ради України. За її словами, до його обговорення залучаються педагоги, громадські організації, суспільство.

Депутат нагадала, що відповідно до Програми діяльності уряду і з коаліційною угодою, законопроект має бути внесений до парламенту України до кінця червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕРезультати ЗНО з української мови та літератури показали катастрофічний рівень знань

Гриневич зазначила, що при "самому оптимістичному варіанті" він може бути прийнятий до кінця цієї сесії (як відомо, сесія триватиме до середини липня 2015 року - УНІАН).

За її словами, якщо не вдасться це зробити на поточній сесії, то тоді законопроект має бути прийнятий вже на початку наступної сесії, тобто у вересні. Вона зазначила, що рішення необхідно приймати якомога швидше, але, в той же час, досить продумано, оскільки даний законопроект "стосується майже 10 мільйонів чоловік".

За словами Гриневич, якщо буде прийнятий закон про 12-річну середню освіту, то "додаткові кошти для введення 12-річної освіти необхідно буде залучити через 7 років".

За її словами, сьогодні важко спрогнозувати, яким буде стан держави через ці 7 років. Вона зазначила, що передбачається початкову освіту, яке триватиме 5 років, базова освіта, яке триватиме 4 роки, і повну середню освіту, яке триватиме 3 роки і яке буде розділене на загальну середню освіту та профільну освіту.

Депутат зазначила, що законопроектом пропонується вперше визнати неформальну освіту. "Це нова річ. Якщо батьки можуть надати дитині домашню початкову освіту, і потім він підтверджує свій рівень знань в звичайному навчальному закладі, то чому ми не повинні дати їм право це зробити?", - Зазначила вона.

Гриневич підкреслила, що в законопроекті буде прописана норма, передбачена Конституцією, про безкоштовність освіти. Вона зазначила, що безкоштовне загальну середню освіту - це обов'язок держави, і "ми повинні в законі юридично виписати, в яких межах має бути безкоштовна освіта", тобто визначити державний стандарт безкоштовного навчання.

Також, за словами Гриневич, в законопроекті пропонується "просунути вчителя по тарифній сітці оплати праці вище, зробити більший розрив між тарифікацією для різних кваліфікаційних рівнів вчителів". Зокрема, пропонується формула: "чим вища кваліфікація вчителя, тим більше він заробляє, і зарплата ставиться в залежність від результативності роботи", пояснила депутат.

Вона додала, що в перехідних положеннях законопроекту передбачається послідовне підвищення зарплати вчителів, і в першу чергу для тих, хто на добровільних засадах пройде незалежну сертифікацію свого кваліфікаційного рівня.

Як сказала Гриневич, передбачається, що уряд внесе до парламенту разом із законопроектом "Про освіту" та законопроект про професійну освіту.

Як повідомляв УНІАН, в 1999 році вже ухвалювали рішення про перехід на 12-річне навчання в школі. У той же час в 2010 році Верховна Рада скасувала 12-річне навчання і одночасно ввела обов'язкову дошкільну освіту з 5 років.

 

Джерело: http://www.unian.net/

Категорія: Події | Переглядів: 354 | Додав: MetodRDA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Важливо
Календар
"Педагогічна преса" Освітній портал
Корисні посилання
Останні фото
Особисті блоги педагогів
Цікавинки

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz