Неділя, 05.05.2024, 18:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Павлоградський районний методичний кабінет

Меню сайту
Категорії розділу
Фахові конкурси, виставки [21]
Участь у конкурсах
Методика [45]
Методичні поради, розробки уроків
Офіційні документи [122]
Початок і закінчення навчального року
Семінари, фестивалі, конференції [42]
Проведення та участь у семінарах, фестивалях, конференціях, тренінгах
Події [292]
Свята, ювілеї, шкільні заходи
Накази, листи [23]
Офіційні документи
Учнівські олімпіади та конкурси [44]
Результати олімпіад та конкурсів
Корисні посилання
"Методичний портал". Нові публікації
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 74
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Листопад » 12 » Одним з методів боротьби з поборами в школах стане легалізація батьківських комітетів
00:24
Одним з методів боротьби з поборами в школах стане легалізація батьківських комітетів

Нещодавно у Дніпропетровську пройшла спільна прес-конференція начальника управління дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти департаменту освіти і науки облдержадміністрації Валентини Середньої та голови Ради директорів шкіл Дніпропетровщини Віктора Міхненка. На заході обговорювалися проблеми фінансування державою навчальних закладів та шукали шляхи їх вирішення. Одним з найбільш реальних виходів з цієї ситуації стала ідея створення спільних благодійних фондів.

«Бюджетний кодекс більшості навчальних закладів, на жаль, передбачає статті видатків лише на оплату праці вчителів і персоналу школи, оплату енергоносіїв і комунальних послуг та видатки на харчування дітей-пільговиків і учнів 1-4 класів. Виходить, що інші видатки формуються із наявності так званої дохідної частини – батьківські фонди. Щоб діяльність таких фондів стала прозорою, їх необхідно закріпити на законодавчому рівні», - повідомила Валентина Середня.

Щоб легалізувати роботу батьківських комітетів, необхідно виконати головну умову – надати батькам можливість контролювати фінансові витрати школи. Зокрема, мова йде про одну з наймасштабніших статей витрат – кошти на проведення ремонтів в приміщеннях навчальних закладів.

Разом з тим, на Дніпропетровщині існують навчальні заклади, які власними силами вирішують цю проблему. За словами Валентини Середньої, у Дніпропетровському навчально-виховному центрі № 136 «Класична гімназія ім. Кирила і Мефодія – початкова школа – дошкільний навчальний заклад – валеологічний центр» вже близько 10 років працює спеціальний фонд «Сприяння гімназійній освіті». Система доводить: викорінити готівкові передачі коштів та зробити роботу батьківських фондів прозорою таки можливо.

Робота фонду побудована на досить демократичному принципі. Щомісяця батьки переводять на банківський рахунок організації певну суму грошей. Чітко встановленого ліміту немає, але, зазвичай, це 50-60 грн. Фонд накопичує кошти і може виділяти їх школі на різні потреби. Для отримання необхідної суми директор має направити до фонду спеціального листа, де прописано, що саме і за якою ціною планується придбати. При цьому сам очільник навчального закладу прямого доступу до грошей не має. Статистику видатків батьки можуть переглянути у ході звітних конференцій. Схожа система функціонує також і в Дніпропетровському ліцеї інформаційних технологій.

За інформацією департаменту освіти і науки Дніпропетровської ОДА

Категорія: Події | Переглядів: 302 | Додав: MetodRDA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Важливо
Календар
"Педагогічна преса" Освітній портал
Корисні посилання
Останні фото
Особисті блоги педагогів
Цікавинки

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz