П`ятниця, 03.05.2024, 17:07
Вітаю Вас Гість | RSS

Павлоградський районний методичний кабінет

Меню сайту
Категорії розділу
Корисні посилання
"Методичний портал". Нові публікації
Наше опитування
Оцените мой сайт
Всього відповідей: 74
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Блог

Головна » 2014 » Грудень » 17 » Заміна уроків
15:52
Заміна уроків

Процедура організації і порядку оплати заміни тимчасово відсутніх учителів викладена у листі Міністерства освіти і науки України «Про організацію та порядок оплати праці за заміну тимчасово відсутніх учителів» від 28 листопада 2008 р. N9 1/9-770 (далі — Лист № 1/9-770), відповідно до якого керівники навчальних закладів несуть відповідальність за своєчасне та повне виконання програм з усіх навчальних предметів у межах часу, передбаченого на кожен предмет відповідно до навчального плану, а також установленої максимальної кількості навчальних годин на тиждень для учнів, не допускаючи їх перевантаження.

Керівники навчальних закладів повинні організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї самої спеціальності. Проте, якщо одночасно відсутні декілька педагогів школи або такий заклад малокомплектний, на кожний предмет у ньому припадає по одному вчителю, а то й один учитель на декілька предметів, із заміною відсутнього педагога можуть виникати проблеми.

У адміністрації школи є декілька варіантів організації заміни тимчасово відсутнього вчителя. По-перше, замінити тимчасово відсутнього вчителя вчителем тієї ж спеціальності (відповідно до Листа № 1/9-770). Зауважимо при цьому, що педагог-організатор, практичний психолог школи за наявності відповідної фахової освіти теж мають право виконувати обов’язкитимчасово відсутнього вчителя[1] в межах свого основного робочого часу з додатковою оплатою праці.

По-друге, у випадках, коли повноцінну заміну забезпечити неможливо (в школі немає вчителя відповідної спеціальності), її можна організувати таким чином. Учителі з інших дисциплін, заміняючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму зі свого предмета наперед, щоб згодом передати відпрацьовані навчальні години вчителю, який відсутній, для виконання ним навчальної програми.

Проведення вчителем, який замінює тимчасово відсутнього колегу, додаткової кількості занять має відбуватися тільки з відома працівника і за його згодою

По-третє, організувати заміну тимчасово відсутнього вчителя шляхом прийняття на роботу за строковим договором іншого педагогічного працівника (відповідно до статті 23 Кодексу законів про працю України)./

 

Усі ці способи дають можливість забезпечити належну та якісну заміну тимчасово відсутнього працівника відповідно до чинного законодавства про освіту.

Оплата праці

За виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника згідно з наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26 вересня 2005 р. № 557 установлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу. Проте вона не встановлюється керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів навчальних закладів, установ освіти та наукових установ, їхнім заступникам.

Відповідно до пункту 6.3.6 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011-2015 роки її сторони рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки встановлювати розміри доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників без звільнення від своєї основної роботи на підставі колективних договорів з використанням на цю мету всієї економії фонду заробітної плати за відповідними посадами

Згідно з пунктом 73 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15 квітня 1993 р. N9102 (далі — Інструкція № 102) погодинна оплата для вчителів допускається лише при оплаті їхньої праці за проведені години заміщення тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин учителів, яке тривало не більше двох місяців.

Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці вчителів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому пунктом 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією.

У випадку, коли вчитель забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги шляхом відпрацювання навчального матеріалу зі свого предмета для того, щоб повернути навчальні години колезі, додаткова оплата йому не провадиться, оскільки загальний обсяг педагогічного навантаження не збільшився, а лише перерозподілився в часі. Такому вчителю виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації протягом усього часу як за період тимчасового заміщення, так і за дні, коли відповідні години були тимчасово передані раніше відсутньому вчителю для виконання програми. Раніше відсутньому вчителю після його виходу на роботу виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації, а також здійснюється додаткова оплата за проведені додатково уроки на умовах погодинної оплати праці відповідно до пункту 73 Інструкції № 102.

Нормативні документи

  • Кодекс законів про працю України від 10 грудня 1971 р. № 322Л/ІІІ.
  • Наказ Міністерства освіти України «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» від 15 квітня 1993 р. № 102.
  • Наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26 вересня 2005 р. № 557.
  • Лист Міністерства освіти і науки України «Про організацію та порядок оплати праці за заміну тимчасово відсутніх учителів» від 28 листопада 2008 р. № 1/9-770.
Категорія: Методична скарбничка | Переглядів: 1001 | Додав: MetodRDA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Тетяна  
0
Доброго дня! Я працюю вчителем обслуговуючої праці. Згідно наказу МОН України від 20.02.2002 р. №128 поділ класу на групи дівчат та хлопців здійснюється при наявності більше 27 учнів. У цьому році вчитель, який працював з хлопчиками, захворів. Я весь рік об"єднувала групи хлопців та дівчат (понад 28 учнів), але адміністрація сказала, що доплату за заміну я не отримаю, тому що "це об"єднання в рамках одного класу". Чи правомірно це? Адже я мала працювати лише з дівчатками за ту саму зарплату. Дякую.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Важливо
Календар
"Педагогічна преса" Освітній портал
Корисні посилання
Останні фото
Особисті блоги педагогів
Цікавинки

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz